text.skipToContent text.skipToNavigation
The natural choice

Viskas, ką reikia žinoti apie SSAB plieną, gaminamą nenaudojant iškastinio kuro

SSAB siekia 2026 metais pradėti gaminti aukščiausios kokybės plieną, nenaudojant iškastinio kuro. Šis produktas pakeis visą pramonės šaką iš esmės, plieno gamybos procese nebebus į atmosferą išmetamas anglies dioksidas. Čia parengėme 20 dažniausiai pasitaikančių klausimų apie SSAB plieną, pagamintą nenaudojant iškastinio kuro.

Atsakymai į 20 svarbiausių klausimų

Kodėl SSAB kuria plieną, kurio gamybos procese nenaudojamas iškastinis kuras?

Tarša anglies dioksidu turi būti sustabdyta, tai labai svarbu mūsų planetos ateičiai. Šiuo metu plieno pramonė yra vienas pagrindinių taršos anglies dioksidu šaltinių – jai tenka septyni procentai viso pasaulyje išmetamo CO2 kiekio. Nors SSAB jau dabar yra viena iš tų plieno gamintojų pasaulyje, išmetančių mažiau anglies dioksido, tačiau pramonei dar reikia nueiti ilgą kelią. Mūsų tikslas – atvesti plieno pramonę į ateitį be anglies dioksido.

Kas yra plienas, pagamintas nenaudojant iškastinio kuro?

„Nenaudojant iškastinio kuro“ reiškia, kad produktas ar paslauga sukurti nenaudojant iškastinio kuro ar iškastinių žaliavų. Be iškastinio kuro pagamintas plienas gaminamas nenaudojant iškastinio kuro išteklių ir neišmetant anglies dioksido.

Man, kaip klientui, kokie yra be iškastinio kuro pagaminto plieno privalumai ir trūkumai?

Pagrindinis be iškastinio kuro išlieto plieno privalumas yra tas, kad tai yra medžiaga, kuri prisideda prie nulinės anglies dioksido emisijos. Gaminant plieną nenaudojant iškastinio kuro, organinis kuras lieka žemėje. Tai reiškia, kad jūs ir jūsų galutiniai klientai tapsite vertės grandinės, kurioje nenaudojamas iškastinis kuras, dalimi. Vienintelis be iškastinio išlieto plieno trūkumas – didesnės pradinės gamybos sąnaudos, dėl kurių gamyba yra brangesnė ir didėja kaina.

Kaip sužinoti, ar SSAB plienas tikrai pagamintas nenaudojant iškastinio kuro?

SSAB daug lėšų investavo į plieną, kurio gamyboje nenaudojamas iškastinis kuras, todėl gamybos procesas bus dokumentuojamas gaminių atitikties aplinkosaugos reikalavimams deklaracijoje (GAARD, angl. EPD). GAARD prižiūri trečiosios šalys, jos atitinka griežtus Europos ir tarptautinius standartus.

Kas yra „žaliasis plienas“?

Oficialiai pripažinto žaliojo plieno apibrėžimo nėra. Kitaip tariant, šio termino vartojimas dar nenusistovėjęs. Termino „žalias plienas“ vartojimas reiškia, kad gaminys neatitinka jokių konkrečių kriterijų. Todėl SSAB nusprendė aiškiai apibrėžti, kad mūsų plieno gamybos procese visiškai nenaudojamas iškastinis plienas, todėl nenaudoja aptakaus termino „žaliasis plienas“.

Ar geležies rūda gaminama nenaudojant iškastinio kuro?

Taip, visa geležies rūda, naudojama SSAB pliene, išliejamame nenaudojant iškastinio kuro, gaunama iš sertifikuotos kasybos veiklos, kurioje nenaudojamas iškastinis kuras.

Kodėl plienas negaminamas iš metalo laužo?

Daugelyje pasaulio rinkų plieno perdirbimo lygis viršija 90 %. Tačiau augant plieno naudojimui, turimas laužo kiekis gali patenkinti tik 25 % pasaulinės plieno paklausos. Kitaip tariant, plieno paklausa viršija dabartinę metalo laužo pasiūlą.

Kokiuose galutiniuose produktuose ir pramonės šakose galima naudoti be iškastinio kuro išlietą plieną?

Aukšta be iškastinio kuro pagaminto plieno kokybė reiškia, kad jis gali būti naudojamas visiems galutiniams produktams gaminti ir visose pramonės šakose, kaip ir šiandieninis SSAB plienas.

Kiek kainuos be iškastinio kuro išlietas plienas?

Be iškastinio kuro pagaminto plieno gamybos sąnaudos yra didesnės nei standartinio plieno, o tai reiškia, kad jo kaina yra didesnė. Išsamesnės informacijos apie kainodarą kreipkitės į SSAB kontaktinį asmenį.

Kodėl be iškastinio kuro išlietas bus brangesnis?

Plienas, kurį gaminant nenaudojamas iškastinis kuras – tai aukščiausios kokybės produktas, kainuojantis brangiau nei įprasti iškastinio kuro pagrindu pagaminti plieno produktai. Pagrindinė priežastis, lemianti didesnes be iškastinio kuro išlieto plieno gamybos sąnaudas, yra investicijos į gamybą ir infrastruktūrą, taip pat galimybė pakeisti akmens anglis elektros energija, kurios gamyboje nenaudojami iškastiniai ištekliai, naudojamas vandenilis, gamtines dujas – biodujomis, o geležies rūdos granules – HYBRIT gaminama puria geležimi.

Kodėl turėčiau pirkti be iškastinio kuro išlietą plieną?

Plienas, kurio gamybos procese nenaudojamas iškastinis kuras, jūsų įmonei suteikia pridėtinės vertės ir panaikina anglies pėdsaką jūsų vertės grandinės plieno dalyje.

Ar SSAB ir toliau siūlys tradicinį plieną ir be iškastinio kuro išlietą plieną?

Pereinamuoju laikotarpiu nuo 2026 m. iki 2045 m. tradicinį plieną bus galima įsigyti kartu su plienu, kurio gamybos procese nenaudojamas iškastinis kuras. Įtakos pereinamajam laikotarpiui produktų lygmeniu turės ne tik investicijų į gamybą plėtra, bet ir klientų reikalavimai.

Kokie produktai ir matmenys bus gaminami?

Pirmųjų produktų gamyba nenaudojant iškastinio kuro bus pradėta 2026 metais, o produktų diegimo tvarka priklausys nuo mūsų klientų pageidavimų. SSAB siekia, kad visą plieno markių asortimentą sudarytų plienas, pagamintas nenaudojant iškastinio kuro. Konkretesnių patarimų, atsižvelgiant į jūsų poreikius, galės pateikti už pardavimus atsakingas kontaktinis asmuo.

Ar be iškastinio kuro išlieto plieno savybės yra geresnės nei kitų plienų?

Be iškastinio kuro išlieto plieno kokybė ir savybės bus lygiai tokios pačios, kaip ir plieno, kurį SSAB gamina šiuo metu. SSAB plieno savybės sukuriamos plieno gamybos ir terminio apdorojimo procesų metu išliks nepakitusios. Pirmasis proceso skirtumas glūdi tame, kad naudojama energija bus gaminama tik iš atsinaujinančių elektros energijos išteklių ir biokuro. Kitas skirtumas yra tas, kad geležies žaliavos gamybos procese bus naudojama HYBRIT technologija. Tai tik pirmasis plieno gamybos proceso etapas, jo metu plienas neįgauna jokių kitų savybių.

Kaip gaminamas plienas, nereikalaujantis iškastinio kuro?

Pirmasis plieno gamybos etapas – geležies gavimas iš rūdos pašalinant deguonį. Tradiciškai tai daroma naudojant akmens anglis ir koksą aukštakrosnėje. Šiame etape bus naudojamas vandenilis taikant HYBRIT procesą. Vandeniliui gaminti iš vandens elektrolizės būdu bus naudojama žalioji elektros energija. Šalutinis tokio proceso produktas yra vanduo, o ne anglies dioksidas. Galutinis HYBRIT proceso rezultatas yra geležis, kuri vėliau lydoma elektrinėje lankinėje krosnyje. Viso proceso metu bus naudojama tik žalioji elektros energija ir neiškastinis kuras, galutinis produktas bus plienas, pagamintas nenaudojant iškastinio kuro.

Ar visos SSAB gamyklos gamins plieną nenaudojant iškastinio kuro?

Taip. SSAB yra parengusi investicijų ir gamybos planą, pagal kurį visose dabartinėse gamyklose ne vėliau kaip iki 2040 m. turi būti užtikrinta galimybė gaminti plieną nenaudojant iškastinio kuro.

Kada prasidės produktų tiekimas komerciniais tikslais?

SSAB tikslas – pradėti tiekti rinkoms be iškastinio kuro pagamintą plieną 2026 metais.

Ar galiu įsigyti be iškastinio kuro pagaminto plieno iš kitų plieno gamintojų?

Šiuo metu SSAB – vienintelė plieno gamintoja, įsitraukusi ir investuojanti į iškastinio kuro nenaudojančią gamybą. Plėtojama HYBRIT plieno gamybos technologija kurioje nenaudojamas iškastinis kuras, pašalinamas anglies pėdsakas iš plieno gamybos proceso, SSAB užtikrina, kad iškastinis kuras liks žemėje.

Ar kiti plieno gamybos pramonėje veikiantys ūkio subjektai pradės gaminti plieną be iškastinio kuro?

SSAB yra plieno gamybos nenaudojant iškastinio kuro novatorė, tačiau esame įsitikinę, kad ilgainiui visi plieno gamintojai pakeis iškastiniu kuru grindžiamus procesus iškastinio kuro nenaudojančiomis technologijomis.

Kaip daugiau sužinoti apie plieną, gaminamą nenaudojant iškastinio kuro?

Daugiau informacijos rasite SSAB interneto svetainėje.

Sužinokite daugiau apie be iškastinio kuro gaminamą plieną

Daugiau apie be iškastinio kuro gaminamą plieną sužinokite SSAB interneto svetainėje

Sužinokite daugiau
Quick order
Delivery options
Selected date Partial delivery possible


Log In

I have forgotten my password

We are pleased that you want to become a customer with us. In order for you as a business customer to be able to shop from us, you need to apply for a customer account.

Apply for a customer account

*Note that we only sell to business customers, unfortunately not to private individuals. Applications without an organization number will not be processed.